This Malappuram house looks magnificent after a classy facelift

Valankchery house
Show-walls with brick stone-claddings are the highlights of the renovated house.
SHARE

Usually, when a house is renovated, trees that stand in the plot would be cut off to expand the front yard or to pave tiles. However, Pramod, who successfully turned his 25-year-old house into a chic, modern abode, says he has achieved it by preserving the goodness of nature and also without demolishing much of the old structure, in Valancherry, Malappuram, Kerala.

valancherry-renovated-02

Pramod decided to give his house a facelift as he thought the interiors looked darker with natural light shying away from entering the house. Besides, he wanted his house to have an elegant look which suited the modern times. It was designer PM Salim who gave an amazing renovated look for this house, that too, within a moderate budget.

valancherry-renovated-03

The exterior walls weren’t altered much; instead they are highlighted with attractive hues. Striking shades of green and military green and terracotta finish enhance the stylish look of the exteriors. Show-walls with brick stone-claddings are the highlights which draw attention. The trees which were retained provide shade and help maintain a pleasant atmosphere inside the house. The front yard isn’t paved with inter-locking bricks, allowing the water to seep into the earth naturally. This too plays a major role in preventing the temperature inside the house from soaring.

valancherry-renovated-04

The space constraints in the interiors were rectified by by rearrangements. Around 100 sq ft has been added to the old structure. The 2500 sq ft house has living and dining spaces, a modular kitchen with work area, two bedrooms on the ground floor and three bedrooms on the upper storey and an open space which can easily be turned into a spacious party area.

valancherry-renovated-05
valancherry-renovated-06

These are the changes that were made while renovating the house:

» A car porch is added in front of the house.

» Red oxide and mosaic paved floor has been replaced with 80 x 100 vitrified tiles in matte finish.

» An interior wall was knocked off to turn the space into a spacious living – dining hall. Separate wash area is arranged.

» Old stairway is replaced with a stylish one done in square pipe and glass.

valancherry-renovated-09

» The old balcony is turned into a room while constructing a new one beside it, using square pipe and glass.

» Bathrooms are added to the bedrooms. Besides, wardrobes too are arranged for storage.

» The space where the old kitchen stood is turned into the dining area. The old work-area got an amazing facelift as a modern modular kitchen. An additional work-area completes the kitchen. The cupboards are done in multi-wood.

» A TV unit, in mica finish, is added in the living area.

valancherry-renovated-07

The house was renovated, including the structure and furnishing, for a reasonable budget of Rs 25 lakh.

valancherry-renovated-08
valancherry-renovated-10

Project Facts

Location – Valancherry, Malappuram

Plot – 40 cents

Area – 2500 SFT

Owner – Pramod Aloor

Designer – Salim PM

AS Design Forum, Malappuram

Mob - 9656211689

MORE IN DECOR
SHOW MORE
The comments posted here/below/in the given space are not on behalf of Onmanorama. The person posting the comment will be in sole ownership of its responsibility. According to the central government's IT rules, obscene or offensive statement made against a person, religion, community or nation is a punishable offense, and legal action would be taken against people who indulge in such activities.