Majestically mesmerising, quiet stands this hillside house

hillside house
Terracotta stone claddings and kota stones add to the elegant look of the exteriors.
SHARE

Shabeer owned a 15-cent plot, which was spread in layers, on a hillside in Perinthalmanna, Malappuram, Kerala. The family insisted that their new home should be built by retaining the natural structure of this plot.

Besides, they wanted a modern, cost-effective home, with all the necessary facilities and which had ample supply of natural light and fresh air as well. They were really impressed by their brand new house designed by architect Vajid Rahman.

perinthalmanna-house-02

The unique design of the boundary wall, with a pop of color, is really eye catching. It is built by installing mesh in concrete box structures. The car porch, built with GI frame and paved with terracotta tiles, is adjacent to the gate. One has to climb a few steps to reach the entrance of the house. A driveway has been built to take the car all the way to the backyard of the house as well.

perinthalmanna-house-03

Terracotta stone claddings and kota stones add to the elegant look of the exteriors. The east and west directions are left open without any walls which block the cool breeze. GI louvers on the elevation allow pleasant sunshine and fresh air into the house. The interiors are designed in the open style which makes it look like vast and spacious. Besides, this feature ensures great ventilation as well.

perinthalmanna-house-04

There are living and dining areas, kitchen, work area, four bedrooms, an upper living area and a balcony in this house which has an area of 2400 sq ft. The spaces are arranged in open – minimal style. Though these areas are interconnected there are enough partitions to ensure privacy.

perinthalmanna-house-05

The pergola which lets in sunshine, without increasing the temperature inside the house, is a striking feature of the roof here. Terracotta tiles and glass are used on the pergola to make it look charming as well. Vitrified tiles in matte finish are paved on the floor. The design of the stairway, with the steps covered with rub wood, is a stunning feature in the interiors. The handrails crafted using stainless steel and toughened glass exudes artistic elegance.

perinthalmanna-house-06

The balcony is arranged at the back of the house to enjoy the beauty of pristine nature. The construction of the house, including the structure and furnishing, was completed on a budget of Rs 60 lakh. Shabeer says that the house is filled with positive energy which inspires the family to welcome each day with happiness and joy.

perinthalmanna-house-07

Building materials

Walls – Laterite stones

Roof – GI truss and terracotta tiles

Furniture – Rub wood

Wardrobes and cupboards – Aluminum fabrication

perinthalmanna-house-08

Project facts

Location – Perinthalmanna, Malappuram

Area – 2400 SFT

Plot – 15 cents

Owner – Shabeer Ali

Designer – Vajid Rahman

Email – hierarchyarchitects@gmail.com

Mob - 9746875423

perinthalmanna-house-09
MORE IN DECOR
SHOW MORE
The comments posted here/below/in the given space are not on behalf of Onmanorama. The person posting the comment will be in sole ownership of its responsibility. According to the central government's IT rules, obscene or offensive statement made against a person, religion, community or nation is a punishable offense, and legal action would be taken against people who indulge in such activities.