A house ‘built’ through WhatsApp, its cost will boggle you

A house ‘built’ through WhatsApp, its cost will boggle you
The construction of the house was supervised through WhatsApp.
SHARE

Here is a budget house which was made on a moderate budget of Rs 16 lakh, and the most amazing fact about this house in Malappuram is that it was the owner himself who supervised the construction works from abroad via WhattsApp. Subin Vellodan works as an architect assistant and 3D visualizer in Qatar. The construction of the 1450 sqft house which stands on a 7 cents plot was completed in 18 months.

whatsapp-house-02-c

The plan of the house was prepared by Lookman, a friend of Subin’s from the Choice Engineering Group where the latter too had worked. The exterior and interior of the house was completely prepared in a 3D perspective view. Subin constantly communicated with the laborers through WhattsApp and detailed plans in 3D were sent for them.

whatsapp-house-03-c

Subin says that he had found laborers who used to work as substitutes at construction sites. “Everything was based on mutual trust. There was never a written agreement between any of us. We communicated through WhattsApp,” says Subin.

whatsapp-house-04-c

The laborers collected their wages from Subin’s father or his uncle’s shop after each day’s work. Subin says that he never interfered in the laborers’ works and neither did they express any doubt in the plan or drawings. Though the construction took a while to finish than the planned schedule, Subin didn’t have any financial loss. He found the labor charges comparatively profitable too.

whatsapp-house-05-c

Half of the elevation is designed in colonial pattern and the rest in contemporary style. The parapet in varying heights lends the house a tall look. The exterior has been painted in pleasant colors like coffee brown, yellow, beige and ivory.

The sit-out is rather small and that space too was included in the living area. A pooja area is done with MDF on the wall opposite the main entrance. Paint with teak and plywood finish is used here. Beautiful wall art adorns this space and ivory colored marbonite tiles are used on the floor.

whatsapp-house-06-c

Coffee colored tiles are paved on the passage and dining area to match the colors of the interiors. There is a small bar counter between the kitchen and dining area. The Turkish handmade hanging lights add to the elegance of the interiors.

A wall is built with hollow bricks on one side of the hall in the shape of ‘T’. There is a TV unit on one side of the wall, wash area on another and a book shelf is built on the third side of this wall. The courtyard is in double height and pergola roof lets in ample natural light into the house. On the wall adjacent to the courtyard, an open partition has been created using left over iron pipes from the tress work. A vertical farming space has been arranged on this partition which faces the kitchen. A custom-made steel chair inside the book shelf saves space. The interiors of the bedroom is done in plywood and painted attractively.

Factors which helped reduce the cost of construction

Local materials available within 3 kilometers of the site were primarily used for the construction. JCB was avoided to load the hard stones; instead it was done by loading laborers. Though it cost Rs 200 more per load, more number of stones were available this way. So instead of 30 loads, sufficient stones were available in just 24 loads. A single vehicle was rented to ferry the construction materials. This significantly saved the transportation charges.

Window panes and door frames were made in cement.

The LED lights were set when the concrete works of the roof were done. This enabled to have an effect of the gypsum ceiling even without having it.

The windows were made with the wood acquired from an ancestral house dismantled.

whatsapp-house-07-c

Curex steel door is used as the main entrance door and fero doors are used in the interiors.

Used clay tiles were repainted and paved on the roof. Interiors were designed by Subin himself and furniture were made by a carpenter according to the designs. The carpenter was paid Rs 40 per sq ft.

MDF and plywood were used in the kitchen and given a car paint finish. Wall paintings done by talented artists adorn the pooja area instead of pasting wall texture.

Project facts

Location – Nilambur, Malappuram

Plot – 7 cents

Area – 1450 SFT

Owner – Subin Vellodan

Mob - +97466981367

Planning – Idea Lookman

MORE IN DECOR
SHOW MORE
The comments posted here/below/in the given space are not on behalf of Onmanorama. The person posting the comment will be in sole ownership of its responsibility. According to the central government's IT rules, obscene or offensive statement made against a person, religion, community or nation is a punishable offense, and legal action would be taken against people who indulge in such activities.