Thiruvananthapuram

26°C

Haze

Enter word or phrase

Look for articles in

Last Updated Tuesday February 20 2018 01:26 PM IST

This 4,000 sqft home is a surreal mix of colonial and Kerala architecture

Text Size
Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

Home The design is a mix of the colonial and the Kerala style of architecture.

It’s a steep 12 cents of land in Pallikkunnu, Kannur. On this incline stands a 4,000 sqft grand split-level structure. On the virgin plot stood a mango tree much before the house was even thought of. The owner stood firm in his decision to build the house on this plot without uprooting the tree. This necessitated a few changes to the elevation, which now stands regally on the slope.

Elevation The structure stands on three levels.

The design is a mix of the colonial and the Kerala style of architecture. The sloping roofs meant to counter Kerala’s rains and harsh summers, maintain an even temperature inside and keep the whole house cool all through the year. The European style peep roof windows are design elements which heighten the exterior appearance. The grey tiles spread evenly on the roofs are stylish and add to the overall look of the structure.

The structure stands on three levels. The house has been built to Vaasthu calculations and each floor has religiously adhered to its principles. This necessitated changes to the original plan. The basement holds a garage, a mini gym and a working kitchen.

Basement The basement holds a garage, a mini gym and a working kitchen.

There are two bedrooms on the ground floor. You also have the living, dining, courtyard and modular kitchen on this floor. There are two other bedrooms and a home theater on the floor up. As the rooms are well below road level, they have been well lit by skylights and well ventilated by courtyards all over.

Living room A glass jali partition which separates the living space from the stair area is a style statement.

The sit-out stands on two pillars with black claddings for embellishment. A glass jali partition which separates the living space from the stair area is a style statement. Vitrified tiles have been laid on the floor. The custom-made furniture looks chic and very mod. Black leather sofas in the drawing room give an ambiance of elegance.

Interiors As the rooms are well below road level, they have been well lit by skylights and well ventilated by courtyards all over.

The staircase is special in that it’s a long design which winds right up to the third floor. The handrails have glass paneling on wood. The wall adjacent to the stairway in double height with wood paneling is a new design element. It lends an aura of sophistication and high design to the entire house.

Bedroom The bedroom wall on which the headrest leans has been styled with colorful wallpaper.

There’s a small curio shelf in the basement. There are steps, which take you up to one side where a wash basin has been fixed. A stylish wooden dining table is the highlight of the dining area. With a six-seating capacity, the dining table with its glass top is an elegant piece. The very private and compact dining room is at a safe corner of the house.

Dining room A stylish wooden dining table is the highlight of the dining area.

The kitchen has a maroon-white theme and has the extra convenience of a breakfast counter. One side of the kitchen has a glass window through which one can see all the other rooms on the floor.

Dining table With a six-seating capacity, the dining table with its glass top is an elegant piece.

In total, there are four bedrooms with attached bathrooms, wardrobes and other facilities. The bedroom wall on which the headrest leans has been styled with colorful wallpaper. The wooden niches also add substance to the bedroom décor.

Bedroom The wooden niches also add substance to the bedroom décor.

The landscaping has been done with natural stone with grass patches along the sides. Behind the structure stands the mango tree with its foliage and leaves providing the house its much-needed shade. What’s more, the tree gives mangoes in abundance every year. The owner, Askar, is truly happy that he held fast to the tree and allowed it to stand.

Project facts:

Place: Pallikkunnu, Kannur

Area: 4,000 sqft

Plot: 12 cents

Owner: Askar

Construction, design: Anilkumar V.P.

Anilkumar Architecture

Email: vtanilkumar@gmail.com

Mob: 9946668899     

The opinions expressed here do not reflect those of Malayala Manorama. Legal action under the IT Act will be taken against those making derogatory and obscene statements.

Email ID:

User Name:

User Name:

News Letter News Alert
News Letter News Alert