Thiruvananthapuram

29°C

Haze

Enter word or phrase

Look for articles in

Last Updated Monday November 27 2017 12:21 PM IST

They got rid of space-eating walls. The result speaks for itself

Text Size
Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

Home Contemporary and minimalist in design, this quaint 1,400 sqft house stands on 14 cents of land amidst the pastoral settings of Cheruthuruthy in Thrissur.

Contemporary and minimalist in design, this quaint 1,400 sqft house stands on 14 cents of land amidst the pastoral settings of Cheruthuruthy in Thrissur. Far from the hustle and bustle of the city, the structure has a well-planned design and is quite an eye-turner.

House Salam and family, NRIs, wanted a neat and nice-looking small house to live in during their holiday stops in their native village.

Salam and family, NRIs, wanted a neat and nice-looking small house to live in during their holiday stops in their native village. The owners were particular about the size of the house. They wanted a cozy nest, which could be easily cleaned and kept neat. The little house nestles close to nature, enjoying all its natural benefits.

A small canal runs between Salam’s plot and the paddy fields adjacent to it. Care was taken to keep the canal intact while laying the foundation of the house. The compound wall was raised to a height of six feet and the canal was allowed to flow without any interruptions effected by the construction. The elevation comes in different levels. The striking design element is the orange-colored highlighter wall.

Home A small canal runs between Salam’s plot and the paddy fields adjacent to it.

The wall is special in that it has been plastered and has grooves laid in. The LED strips inside the grooves are in turn covered by toughened glass. The structure is a magnificent sight by night with the lights bathing the house in special colors. Parties can be arranged on the open terrace.

Wall The wall is special in that it has been plastered and has grooves laid in.

The house enjoys the facilities of a car porch, a sit-out, formal living, family living, dining room, kitchen, work area, bedrooms with attached bathrooms and a balcony.

Elevation he LED strips inside the grooves are in turn covered by toughened glass.

The cross-ventilated rooms bring in fresh air and brighten up the space with sunrays. To highlight the effect of expansiveness, space-eating walls have been done away with. Another special feature is that a lot of importance has been given to storage. Small storage units have been built into the available open space.

Living room The living room comes in double height.

The living room comes in double height. The wall paper on one of the walls here highlights the décor of the place. The TV unit has been set here. The interiors are in muted colors. Vitrified white tiles in matt-finish adorn the floors. The furniture in jute fabric goes well with the design elements of the space.

Living room The interiors are in muted colors.

The living-dining space has been done up in the open style. The quaint-looking dining table can seat six and is special in that it too is a storage unit.

Dining room The living-dining space has been done up in the open style.

The designer has tried to bring in novel features inside. The handrail of the staircase has been designed with GI pipes. The pipes have been painted white and look attractive. There are skylights at the stairway and in the kitchen. The wash area finds its space under the staircase. A family living space on the floor up is a special addition.

simple-house-thrissur-kitchen.jpg.image.784.410

The bedrooms are very privately set. All the three bedrooms have attached bathrooms and wardrobes. A wall in the master bedroom where the headrest stands has been given design highlights.

Bedroom The bedrooms are very privately set.

The kitchen has been done up in black and white and has a breakfast counter within. Here too, mica-covered storage units make the space high on utility.

Living space The designer has tried to bring in novel features inside.

With an effective plan, the cost did not exceed Rs 35 lakh. There were a lot of trees inside the plot, but not one was chopped down. The trees keep the place cool and breezy. The beauty of the house lies in its simplicity.

Project facts:

Location: Cheruthuruthy, Thrissur

Area: 1,400 Sq ft

Plot: 14 cents

Owner: Salam P.A.

Designer: Jitheesh Gopal

Mob: 9656699504

The opinions expressed here do not reflect those of Malayala Manorama. Legal action under the IT Act will be taken against those making derogatory and obscene statements.

Email ID:

User Name:

User Name:

News Letter News Alert
News Letter News Alert