Thiruvananthapuram

29°C

Haze

Enter word or phrase

Look for articles in

Last Updated Tuesday October 24 2017 01:48 PM IST

This single-story house in Kumarakom is a beauty by the river

Text Size
Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

Elevation The design is contemporary-colonial in style.

Bobby Kurien’s stately house Kanjirathinkal at Veloor, near Kumarakom, is a beauty resting on the banks of the Puthenthodu, a tributary of the Meenachil. The plan was drawn by Kurian’s friend Deepu and the construction design was by Premdas from Monai Architects and Interiors.

Exterior The layout is on an elongated rectangular-shaped plot.

The layout is on an elongated rectangular-shaped plot. As the land was marshy, it had to be filled and made strong and the single-storied house was constructed after the land was treated and cured. The design is contemporary-colonial in style.

The elevation has been raised and the compound walls prevent water flow from the canal in the eventuality of heavy rains and flooding. The natural stones and cladding stones make the structure look very contemporary. A modern-style ‘padippura’ adds to the chic exterior.

Interiors The LEDs all along the long verandah, brighten up the place by night.

It’s the sloping roofs and the long verandahs that enhance the beauty of the house. Add to this the exterior theme in white, which makes the house look more elegant. The white is broken up by the shingles on the roof. The natural stone paved in the yard and the lush green of the turf complete the exterior décor. A wide car porch, lavish on space is another attractive feature.

Elevation It’s the sloping roofs and the long verandahs that enhance the beauty of the house.

An office room for the owner has been built next to the porch. The LEDs all along the long verandah, brighten up the place by night. Fold ceilings in veneer finish is another highlight.

Ceiling Fold ceilings in veneer finish is another highlight.

It’s a foyer space that one enters into from the main door. The whole interior enjoys air-conditioning. What strikes one is the courtyard and then the highlighter wall behind it. This wall is special in that the tiles used here have elements of coconut shells embedded within it. The sides have been decorated with paneling and wallpaper strips.

Living room The house has two living spaces to cater to the constant flow of visitors.

There’s a huge pergola atop the courtyard and automated shutters over it. The shutters can be lowered when it rains. White pebbles have been laid inside the courtyard. A showpiece designed like a snake-boat enhances the ambiance of the place.

Interiors It’s a foyer space that one enters into from the main door.

The house has two living spaces to cater to the constant flow of visitors. The custom-made furniture looks attractive. A honeycomb styled curio shelf is another feature of the interior décor. The partition pillars in glass are another attractive design element.

Dining room The eight-seater dining table comes is a combination of white wood and steel.

The eight-seater dining table comes is a combination of white wood and steel. The wash counter and powder room are close to the dining space. The kitchen is in the open style. A crockery shelf provides the required privacy. The countertop has been laid in Korean stone. A breakfast counter has also been provided here. The storage shutters are all in marine-ply lamination.

Kitchen The kitchen is in the open style.

The bedrooms have veneer paneled walls. The bedroom décor and furniture have been planned according to the style of each room. The bedrooms have the added features of attached bathrooms, wardrobes and dressing area. The 'jali' work in one of the bedrooms deserves special mention. It’s been crafted so exquisitely.

Bedroom The 'jali' work in one of the bedrooms deserves special mention.

Yes, the house, indeed, is a beauty and therefore, a joy forever! 

Read more: Latest from Lifestyle | DecorThis 2,700 sqft ‘hill house’ plays with the concept of landscape

The opinions expressed here do not reflect those of Malayala Manorama. Legal action under the IT Act will be taken against those making derogatory and obscene statements.

Email ID:

User Name:

User Name:

News Letter News Alert
News Letter News Alert