Thiruvananthapuram

29°C

Haze

Enter word or phrase

Look for articles in

Last Updated Saturday November 11 2017 12:21 PM IST

A 6,000 sqft palatial home that spells opulence and style

Text Size
Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

Elevation It spells wealth and opulence and reflects the riches of the Gulf.

Minar will not gel with the concept of a traditional home. It’s different, lavish and showy. It spells wealth and opulence and reflects the riches of the Gulf. As expected, it’s everybody’s envy. So, there’s no wonder why the 6,371 sq ft house in Kunnamkulam is gawked at by all those who pass by. To the NRI family in Vadakkekadu, Minar is no mundane residence, it’s their Qutub Minar! Thanks to its architect-designer Shahid Nasser, the owner, Basheer, is one proud man today. Such is the beauty of Minar that it will stun you into silence.

Exterior The structure looks much more imposing than the 6,371 sq ft it actually has.

The structure looks much more imposing than the 6,371 sq ft it actually has. It includes a majlis (place of sitting in Arabic) with a car porch, sit-out, kitchen, bathroom and servants’ quarters. The 'majlis' is the private niche, where women of the house relax, chill out and exchange gossip. This is where Basheer stays when he comes home on holiday all by himself.

As the structure rests on an elevated piece of land, the designer did not have to use special effects to highlight the look of the house. What gives the house its expansiveness is the rectangular width of the plot. The truss roofs over flat concrete make the elevation imposing. The small windows in the roofs, decorations in teak wood and the car porch with high ceiling, give the house its stunning looks.

The interiors are made to match the looks right from the main entrance. There was no compromise on the material or the design which went into the making of the structure or its designing. Neither the designer nor the owner interfered with it nor sought to meddle with it. The owner was extremely particular about the stunning looks of the main door. However, the elaborately decorated door was not in the architect’s scheme of things. So it had to be placed at a different location and finally ended up as the door to the 'majlis'. A new door had to be brought in at the entrance.

It’s from a passage in the pebbled court that one enters the drawing room and the other private quarters. It’s from a passage in the pebbled court that one enters the drawing room and the other private quarters.

It’s from a passage in the pebbled court that one enters the drawing room and the other private quarters. Lights from the Turkish lamps bought from Dubai and the natural light from the pergola brighten up the room. Small round claddings add to the décor of the passageway.

Apart from plywood and multi-wood, acrylic and aluminum sheets have been used to make the false ceilings. The natural light filters in through the false ceiling made of acrylic and veneer. The TV wall has been decorated in multi-wood designs.

Living room Lights from the Turkish lamps bought from Dubai and the natural light from the pergola brighten up the room.

Almost all the furniture has been sourced from abroad. The main meeting point of the house is the hall, which houses the family living and dining space. A lengthy courtyard, as long as the main hall, has been provided alongside it. The glass on its walls and the pergola atop the ceiling flood the room with bright sunlight. All the rooms have been provided artificial lighting facilities also. One can step into the kitchen and two bedrooms straight from this space.

Living space The natural light filters in through the false ceiling made of acrylic and veneer.

Apart from the pantry, the main kitchen is a stunning vision in white and purple. The purple design behind the splashback is another highlight. The house also has another kitchen and a work area where the real chopping and cooking are done.

Bedroom All bedrooms have been decorated with wallpapers to suit the special themes.

High up from the ceiling falls a magnificent chandelier right atop the staircase. There are two bedrooms upstairs. The bathrooms have been elaborately designed. All bedrooms have been decorated with wallpapers to suit the special themes. The cupboards are all in multi-wood.

Dining room The main meeting point of the house is the hall, which houses the family living and dining space.

The glass tiles, which adorn the walls, are the final word in opulence. The floor tiles are in nano white.

Architect Shahid Nasser

He graduated in architecture from MES Engineering College in Kuttipuram in 2010. He plunged into designing right from his second year. He’s been working with Paper Shadow, a Thrissur-based firm which he started in 2010. It has projects all over Kerala.

Stairway High up from the ceiling falls a magnificent chandelier right atop the staircase.

What makes Minar so stunning is its strict adherence to design elements, chosen building material and meticulous planning. All the curios, decorative items and finer details of all the rooms were made in 3-D design planner much before the plan was executed. Everything was done to match the 3-D styling, which often proved to be quite an arduous task.

Bedroom The floor tiles are in nano white.

Project facts:

Area: 6,371 sq ft

Location: Vadakkekad, Kunnamkulam

Architect: Shahid Nassar

Paper Shadow Architects, Thrissur

hidnassar@gmail.com

Year of completion: 2016

Read more: Latest from Lifestyle | DecorA simple, box-shaped house that’s whiter than white

The opinions expressed here do not reflect those of Malayala Manorama. Legal action under the IT Act will be taken against those making derogatory and obscene statements.

Email ID:

User Name:

User Name:

News Letter News Alert
News Letter News Alert