Thiruvananthapuram

26°C

Haze

Enter word or phrase

Look for articles in

Last Updated Saturday September 23 2017 05:55 AM IST

A traditional home in the land of Sreevallabhan

Text Size
Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

Elevation A small casement window or kilivathil with truss work is added to give a colonial touch.

When Ravindra Babu returned home after having spent the lion’s share of his life abroad, all he wanted was a single-story house near his favorite temple. He also wanted spacious rooms and a veranda.

His wish was granted. Babu’s dream house now stands pretty near the east entrance of Sreevallabha Temple in Thiruvalla.

Flooring Granite slabs have been laid in the sit-out.

Exterior: The front elevation of the house looks traditional in architecture. A small casement window or kilivathil with truss work is added to give a colonial touch. The new house was built after demolishing his old house.

Foundation: As the plot was near the temple pond, wet mud was found even at 12-meter depth. Due to this, sand piling had to be done to erect the foundation, which became the most expensive part of the construction.

Veranda: The veranda is L-shaped. A single window with double door panels open into the veranda. Being an east facing house, steps were added on both sides of the veranda. The top part of the veranda is done in wood and tinted glass.

Wood works: Everything has been done using teak, aini and jackfruit wood. The kitchen cabinet shutters, doors and windows are of teak.

As the house is on the roadside, there is a separate veranda at the back of the house to ensure privacy.

Flooring: Except for kitchen, vitrified tiles are used. Granite slabs have been laid in the sit-out.

Living Room: The living and dining areas follow an open style layout and hence, there is no partition wall here. Stone cladding has been done on one wall of the living space. Niche spaces with spot lighting on the wall helps display curios. A treat curtain separates the two areas. A space has also been allotted for a flower bed.

Puja room: Instead of a separate room for puja, the family has converted a part of the wall into a puja area.

Kitchen There is an opening between the kitchen and the dining space.

Dining area: On one side of the dining space is a semi-circular shaped crockery shelf. There is an opening between the kitchen and the dining space.

Bedrooms: There are three spacious bedrooms in the house.

Bedroom There are three spacious bedrooms in the house.

Project Facts

Area: 2,400 sq ft

Designer: Nandakumar Varma

Varma Associates

Thukalassery Palace, Thiruvalla

thukalasserypalace@gmail.com

Location: Thiruvalla

Year of completion: March 2015

Your form is submitted successfully.

Recipient's Mail:*

( For more than one recipient, type addresses seperated by comma )

Your Name:*

Your E-mail ID:*

Your Comment:

Enter the letters from image :

The opinions expressed here do not reflect those of Malayala Manorama. Legal action under the IT Act will be taken against those making derogatory and obscene statements.

Email ID:

User Name:

User Name:

News Letter News Alert
News Letter News Alert